RITCS Arts and Politics Symposium

GC De Markten
Oude Graanmarkt 5, 1000 Brussel
19/12/2023
RITCSART
Vanaf 19:00 tot 21:00
Het zevende RITCS Arts and Politics Symposiumkomt in december naar onze Spiegelzaal. Sinds 2018 vormt een driedaags symposium, met bijdragen in het Nederlands en het Engels, de afsluiter van de theoretische werkcolleges op het programma van de masteropleidingen Audiovisuele Kunsten en Dramatische Kunsten aan het RITCS.

Het symposium staat open voor het publiek en biedt alle RITCS-masterstudenten de gelegenheid tot een korte individuele of collectieve presentatie van hun onderzoek binnen een van vier keuzewerkcolleges, gewijd aan onderzoek op het domein van de beeldende kunsten (onder leiding van Saddie Choua), de cultuur (onder de leiding van Sara Oklobdzija), de filosofie (onder leiding van Lieven De Cauter) of de politiek (onder leiding van Dieter Lesage).

De vraag naar de maatschappelijke en politieke relevantie van kunst en cultuur en de verschillende vormen die maatschappelijk en politiek protest kunnen aannemen, vormt de rode en verbindende draad tussen de werkzaamheden van de vier groepen, zoals de vele studentenpresentaties zullen laten zien. Elk van de drie symposiumdagen biedt bovendien de gelegenheid om kennis te maken met het werk van een aantal prominente denksters op dat vlak.

Geïnteresseerd in de avondlezing door de Iraanse kunstwetenschapster Delaram Hosseinioun (19/12) en performancekunstenaar, schrijver, onderzoeker en dramaturg Yasmina Reggad(19/12)? Schrijf je nu gratis in!

Over de positie van vrouwelijke Iraanse kunstenaars
Delaram Hosseinioun
Delaram Hosseinioun, een vrouwelijke Iraanse onderzoeker en schrijfster, onderzoekt hoe vrouwelijke Iraanse kunstenaars harmonie creëren tussen zichzelf en anderen en zichzelf als individu ook sterker maken. Haar doel is om licht te werpen op de betekenis en de rol van kunst als een vorm van dialoog en een daad van zelfrealisatie. Door de kunstwerken te analyseren onderzoekt ze hoe kunstenaars trauma's en ontberingen te boven komen en hoe ze hun onafhankelijkheid verwerven. Hun kunst onthult nog een andere laag van de realiteit en het leven van vrouwen in Iran en Iraanse vrouwen in de diaspora, terwijl het symbolische verhaal generaties verbindt en Delaram Hosseinioun in staat stelt haar eigen wortels te omarmen en te begrijpen.
Delaram Hosseinioun is geboren en getogen in Teheran, Iran. Delaram behaalde haar eerste Master, in Literaire Kritiek, aan de Universiteit van Exeter en haar tweede Master, in Culturele Studies, aan de KULeuven. Via haar doctoraatsonderzoek aan de Universiteit Utrecht put Delaram uit gendertheorieën in de postmoderne psychoanalyse en continentale filosofie om kunstwerken te ontcijferen als een picturale vorm van dialoog en de narratieve pogingen van kunstenaars om sociaal-culturele kaders te overstijgen. Delaram richt zich op de revelatie en universaliteit van vrouwenstemmen in creatieve platforms en kunstjournalistiek over de grenzen heen.

Networks of Solidarity
Yasmina Reggad

Yasmina Reggad ontwikkelt projecten die alternatieve kennissystemen en alternatieve manieren van artistieke productie onderzoeken. Ze onderzoekt ook performatieve methodologieën die geïnspireerd zijn door militante acties en praktijken.
Op basis van onconventionele audiovisuele en documentaire archieven heeft ze projecten gecreëerd in de meest uiteenlopende genres, van (dans)performances en lecture-performances, tot geluidsinterventies en (piraat)uitzendingen.

Yasmina Reggad is performancekunstenaar, schrijver, onderzoeker en dramaturg en woont en werkt in Brussel. Ze heeft een Master in Middeleeuwse Geschiedenis van de Sorbonne (Parijs). Ze was onlangs co-curator van het Franse Nationale Paviljoen op de 59e Biënnale van Venetië (2020-2022), artistiek directeur van de Bienal das Amazônias 2023 (Brazilië) en medeoprichter en curator van aria (kunstenaarsresidentie in Algiers). Haar performances waren onlangs te zien in The Mosaic Rooms (VK), Beursschouwburg (België) en Chimurenga's PASS Liberation radio voor Documenta 15 (Tanzania).
Prijslijst

  • Ticket:
    • Standaardprijs: €0,00

Reservatie data

  1. 31/10/2023 17:30 tot 19/12/2023 17:00 (Iedereen)
Stap 1 van 3

Persoonlijke info

Om tickets te kopen gelieve eerst uw e-mailadres in te geven

back to top